Kam směřují školní jídelny - pravda vs lži

16.02.2023 13:50

Konec školních jídelen?

Milí strávníci, chceme, abyste věděli pravdu. Proto přinášíme článek ze serveru www.jidelny.cz, kde se ji dozvíte:Také jste už slyšeli, že školní jídelny budou brzy končit, protože vaří nevyhovující stravu? Že se budou měnit na restaurace zaměřené na vegetariánská jídla? Co je pravdy na těchto zprávách? Přinášíme vám jasné a ověřené informace ze zaručených zdrojů.V internetovém zpravodajství se nedávno objevil článek s velmi chytlavým nadpisem Konec školních jídelen. Buď zaniknou, nebo se změní na školní restaurace.

Stojí školní stravování skutečně nad propastí?

V úvodu článku se píše: „Školní stravování stojí nad propastí. Buď se podaří zreformovat, nebo se systém za pár let zcela rozpadne.“ Jeho text se mimo jiné zmiňuje o projektu Máme to na talíři a není nám to jedno, který navrhuje změny v systému školního stravování. Původně bylo v článku uvedeno i to, že tento projekt má podporu MŠMT. Některá další média přinesla rovněž spekulace, že změny by měly nastat v poměrně krátké době – do půl roku nebo od nového školního roku.Tyto skutečnosti řadu lidí překvapily, znepokojily, někdy i vyděsily. A to nejen kuchařky z provozu, vedoucí jídelen, ředitele jídelen – samostatných subjektů, ale i metodiky školního stravování, další odborníky a dodavatele potravin.

Krach školních jídelen? Konat se určitě nebude

Proti zmíněnému článku se ohradilo MŠMT a v současné verzi článku je již připojena omluva vydavatele, že tvrzení o podpoře projektu ze strany ministerstva bylo nepřesné.Na stránkách MŠMT bylo zveřejněno vyjádření náměstka ministra školství Jana Mareše, který se ohrazuje proti neustálému plivání na školní jídelny a jejich personál naopak velmi oceňuje. Píše: „Chtěl bych se proto školních jídelen a zejména jejich personálu důrazně zastat, protože situace už dávno není taková, jak se v médiích píše. Naprostá většina školních jídelen dělá maximum, aby se školní děti stravovaly co možná nejkvalitněji.“Náměstek Mareš označuje titulek zmíněného článku za klamavý: „…školní jídelny nezaniknou ani si nebudou měnit název na restaurace. V textu se také píše, že podporujeme projekt Máme to na talíři a není nám to jedno. Ani to není pravdou. Pouze o něm vedeme diskusi v rámci pracovních skupin ke školnímu stravování.“

Redakce Jídelny.cz